Jordbruk och framställning av mjölk handlar i grund och botten om friluftsliv. Bönder bor ofta på landet och njuter av närheten till naturen och djuren runt omkring. Det finns ännu många bönder även om de blir färre och färre eftersom många idag väljer att hellre bo i storstan där de flesta jobben finns.

Att bo i storstaden kan däremot vara jobbigt; vi människor är ju trots allt inte gjorda för att bo i storstaden utan mår allra bäst, både fysiskt och psykiskt, när vi har tillgång till naturen. Därför är det många som ägnar sin fritid åt natur och friluftsliv för att tillfredsställa detta behov och det kan vara sådant som fiske, fjällvandring, skogspromenader eller liknande.

Om man vill ägna sig åt friluftsliv behöver man ofta viss utrustning för att det ska bli så lyckat och njutningsfullt som möjligt. Denna utrustning kan man nu för tiden handla på internet på till exempel sidor som http://www.activeoutfit.se och det man behöver när man ger sig ut på friluftsliv kan vara allt från ett bra tält till exempelvis ett par riktigt bra vandringskängor.

Vill man ägna sig åt friluftsliv är det alltså bra att skaffa utrustning först och detta är ett område som mjölkbönderna har stor kännedom om och idag finns det oerhört mycket utrustning och föremål som är ytterst nödvändiga för att det fria livet på en bondgård ska fungera så bra som möjligt.

Bor man i en storstad men känner att man behöver komma ut i den friska luften och ägna sig åt friluftsliv så kan man kolla om det finns en bondgård eller en skog i närheten. Man kan också åka på resor till andra platser i Sverige eller i världen där det erbjuds friluftsliv i toppklass. Valet är ens eget beroende på vad man är sugen på och hur mycket man vill lägga på det.